Fina hästar

Då var första dagen i Globen avklarad och vi har sett många fina hästar och duktiga ryttare! Min och mammas favorit var Scharmeur. Trots att han var lite spänd och kort i halsen så rörde han sig gudomligt. En sådan häst skulle man ha :) Fast jag ska inte klaga. I vårt stall står idag fyra (egentligen sex) hästar som är jättefina!

Dagens inköp i Annexet blev ett träns till Missy, vita och röda benlindor och ett par vita damasker till Missys och Danitzas små ponny-ben. Jag som inte skulle handla något.... Men det är ju så billigt! Finns en risk för att det kan bli mer imorgon.

Alla hästarna fick idag åka till ridhuset och de skötte sig som vanligt bra. Missy tycker att det är lite läskigt när det är flera hästar i ridhuset och speciellt när de kommer för nära (dvs. inom 20 m avstånd). Det blev därför lite "rodeo" fast det blev en nyttig träning för henne. Det är väl bara att möta problemet så att man kan öva bort det. Sillen var pigg och glad som vanligt. Man brukar ju säga att unghästar ofta är sega och att det är framåtbjudningen man måste lägga stor vikt vid. Själv får jag sitta och "prooa" och göra en massa övergångar för att han ska lugna ner sig. Fast det är väl ett lyx-problem. Faktum är att alla fyra hästarna har  bra framåtbjudning och lite därtill. Det skulle nog räcka till en femte och kanske sjätte häst också :) Hellre det än sega hästar!

Imorgon blir det en heldag i Globen = vilodag för hästarna. Först dressyren och sen ska vi på kvällsföreställningen med min brorsdotter Anna.

Lastbilen

Här har vi vår stiliga lastbil :)


Bilder på Danitza

Hade med mig kameran igår när vi var iväg till ridhuset med Danitza. Det är så svårt att fotografera hästar! Lyckades dock få ett par hyfsade foton. Mina fotografer (mamma och pappa) får öva vidare :)

Danitza finns nu ute på annons:
http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=301409&inriktning=1&typ=5




....

Sillen och Dakar var först ut idag. Vi åkte till ridhuset och båda skötte sig mycket bra. Sillen var lite överpigg eftersom han har haft en veckas ledighet. Men han är så rolig att rida ändå. Dakar jobbades i en låg, rund och lösgörande form. Sedan åkte vi hem och hämtade Danitza. Hon skötte sig utmärkt! Inga större problem vid lastningen. Hon stod och kollade läget i ett par minuter och bestämde sig sedan helt plötsligt för att gå in i lastbilen. Hon var även duktig och fin i ridhuset. Hon finns nu med på tillsalu-sidan på min hemsida. Missy fick en vilodag idag.

Första turen...

... gick mycket bra. De var Dakar som fick premier-åka lastbilen. Han traskade snällt på och verkade trivas bra i den. Red ett pass i ridhuset och sen kom hovslagaren och slog på hans tappsko. Sedan stoppade jag in Missy i lastbilen och tog med henne till jobbet. Även hon klev snällt på. Jag jobbar ju i ridsportbutiken Mustang. Dit kan man bl.a. komma med sin häst och prova ut sadel så därför har vi ett ridhus där. Efter ridpasset fick Missy låna en av boxarna och fick där lite hö att mumsa på i väntan på att mamma skulle komma och hämta henne. Jag gick upp i butiken för att börja jobba. Mycket smidigt!

Lastbilsägare

Då har vi gått och blivit med B-kortslastbil. Mamma och pappa åkte till Västerås idag för att hämta hem den. Jag har bara sett den på bild men den ser fin ut för att vara så pass gammal. Skåpet är dock byggt -05 så det är riktigt fint. Känns skönt att jag och pappa numera kommer kunna åka iväg utan att behöva ha mamma med. Jag tror även att mamma uppsakattar att slippa åka till ridhuset varje dag efter jobbet också. Det är nämligen så att mamma är den enda av oss som har BE-körkort och vi har bara haft ett BE-ekipage tidigare. Får se om vi inviger bilen imorgon.

Nu är det riktigt äckligt väder ute. Hagarna består av lervälling och vår ridbana har blivit "vattensjuk" så underlaget är för tillfället inte på tipptopp. Skrittade ut en sväng med Dakar idag. Missy och Danitza fick gå i lina på banan.

Träning

Igår tränade jag med Dakar för Eric. "Det bästa han har gått" sa Eric! Han kändes mycket fin också :) Nu tränar vi faktiskt på alla de svåraste rörelserna. Vi fick till några riktigt fina serier i var 3:e och 4:e som enligt Eric var 8-mässiga. Fokus i byten i varje ligger nu på kvalitén i bytena och inte antalet längre. Även fast jag tycker att det är roligt att göra många och slå "rekord" :) Just galoppombytena har varit extra svårt för Dakar. För drygt ett år sedan hade vi fortfarande problem med de enstaka. Piaff-arbetet blir bättre och bättre från gång till gång. Än så länge behöver jag Erics hjälp från backen med långpisk men jag hoppas att jag snart ska kunna göra det själv. Det är så roligt! Och så måste jag erkänna att jag är lite stolt då jag faktiskt har utbildat honom hela denna långa väg själv (med Erics hjälp såklart)!

Danitza skötte sig bra idag. Hon börjar nog få ur den mesta överskottsenergin nu och jag har börjat hitta knapparna.

Måste få dela med mig av en bild på min brorsdotter Anna med "granngårds-ponnyn" Emil. Blivade ryttarstjärna?


Programridning

Red en programridning idag med Missy. Det gick lite blandat. Hon har ju en del egen vilja men däremellan var hon jättefin. Så i protokollet kunde jag läsa både en 1:a och en 8:a :) Fick rida programet två gånger. Första gången hamnade jag på 58,9% och andra gången på 66,5%. Domaren tyckte i alla fall att Missy är en fin och trevlig häst som ibland verkar ha lite för mycket åsikter. Det kommer nog bli bra när hon börjar lära sig tävlingssituationen!

Pappa hade laddat kameran och skulle ta några kort men det glömde han såklart. Jag ska dock försöka komma ihåg att ta lite kort någon dag och lägga upp här på bloggen.

När vi kom hem så red jag Dakar en stund på banan och mamma fick ställa sig och sanera Danitza. Hon hade traskat fram och tillbaks längs med staketet när vi var iväg med Missy. Hon hade självklart andra hästkompisar runt sig men de dög tydligen inte. Hon hade därför en lerinpackning upp längs med alla fyra benen och svansen hängde som en klump. Stackarn! Det är verkligen inte roligt ute i hagarna nu! Men nu är hon badad och är ren och fin igen!

Den 2:a december kommer Ingegerd (Missys uppfödare och ägare) och Anita och hälsar på. Det ska bli riktigt roligt och spännande att se vad de tycker om Missy! Lite nervöst faktiskt... men roligt! :)

Idiot-bilister!

Vår gård ligger precis intill en 70-väg. Därför har vi blivit ganska härdade över hur folk kör men ibland blir man förvånad. För att nå de flesta av våra ridvägar så måste man passare en liten bro som även trafiken går över. Idag var det första gången som Sillen skulle gå över den. Om det är något som Sillen inte gillar så är det traktorer, lastbilar och bussar men vanliga bilar går oftast bra så jag var lite nervös över hur det skulle gå. Vi red iväg i regnrusket och vi hade tur då det inte kom någon bil alls. Han gick mitt i körfältet få han skyggade lite för staketet på bron men det hade jag väntat mig. Jag tänkte att bilarna får väl vänta. På hemvägen så hörde vi att en bil var på ingång så vi bestämde oss för att trava över bron så vi skulle slippa möta den när vi var på bron. Mamma hann precis över och jag var ungefär mitt på med Sillen när en bil med släpkärra kommer i hög fart. På släpet stod en cross-motorcykel. Mamma vinkade åt dem så att de skulle sakta ner farten men det sket de fullständigt i. Så de körde 1 meter ifrån mig i ca 70 km/tim! Helt oberörda! Hur tänker folk egentligen? Som tur var så höll sig Sillen på mattan denna gång men om han hade blivit rädd och hoppat till så hade de inte haft en chans att stanna! Idioter!

Missy fick gå på banan och förberedas inför morgondagens programridning. Idag var det ett spöke som satt i hinderboden som tydligen hoppade fram sisådär varannan gång vi passerade. I övrigt så skötte hon sig bra :)

Vad ska vi med hästar till?!

Haha, titta på den här filmen! Tänk den dag som det är med en kamel på en dressyrtävling :)



Reklam och rekord

Glömde ju nästan att tala om det viktigtaste. Nytt rekord! 10 byten i varje med Dakar. Jiho!!! Snart är jag uppe i 15 stycken, dvs. så många man måste göra i Grand Prix :)

Sen måste jag ju göra lite reklam för min hemsida också. Gå in och kika vettja www.gullbacken.dinstudio.se

Hej Hopp!

Duktiga Missy!

Igår var jag och tränade för Eric med Missy.Hon var jätteduktig och Eric tyckte att hon var jättefin! Det jag måste fokusera på nu (och som jag i och för sig har gjort hela tiden) är att få henne ännu stadigare. Speciellt i övergångarna mellan olika gångarter och rörelser. Han trodde att det inte skulle vara några problem att kunna starta henne i unghästklasserna för 6-åringar till våren. Bara hon håller sig på mattan i tävlingssituationen också. Ska rida en programridning på söndag på Wallstanäs för att öva henne på detta. Galoppombytena var Eric inte särskillt oroad över. Huvudsaken är att hon tar sig över i rätt galopp och nästa steg blir hur hon gör det. Det är bara att öva vidare!

Idag kom Jill (Danitzas ägare) över med sadel och träns till Danitza. Så nu kan jag börja rida henne också. Ska ta det lite lugnt i början eftersom hon inte har varit igång på länge.

Modiga Sillen

Idag skulle jag ha stoppat in Missy i transporten och åkt iväg till  ridhuset men nyckeln till transporten var spårlöst försvunnen. Nog för att jag inte är så duktig på att leta men den fanns ingenstans! Hälde ut allt innehåll i de lådor som den skulle ha legat i men icke. Så det fick bli ett vanligt arbete på ridbanan istället. Hon skötte sig mycket bra! Har börjat jobba lite smått med sluta. Öppna och skänkelvikning kunde hon när hon kom till mig men det där med sluta tycker hon är lite konstigt. Men hon kommer säkert lära sig det med. Har även börjat byta lite galopp på henne. Åt ena hållet går det fakitkst riktigt bra men jag vet inte riktigt vad hon gör åt det andra hållet. Pappa var med nere på banan idag och sa att hon liksom hoppar upp två gånger med rumpan, viftar med bakbenet och byter stillastående, hmmm.... Ja, konstigt känns det i alla fall.

Igår red jag och mamma ut på Sillen och Dakar. Dakar var en riktig fjant och vågade inte gå förbi en massa saker så jag provade med att rida först med Sillen istället. Inga problem! Han traskade gladeligen förbi Dakar och tyckte nog att det var riktigt roligt att få komma ut på en tur och gå först. Travade lite också men det var alldeles för lerigt för att galoppera.

Nu ska jag åka till jobbet, tjingeling!

Tangerat rekord x2!

Trots det usla vädret igår så red jag alla hästarna förutom Danitza. Jag har inte fått någon sadel till henne ännu så hon fick gå i lina. Alla skötte sig mycket bra!

Idag var jag och tränade för Eric med Dakar. Bytena fungerade så bra så att jag provade på at byta lite i varje. Har inte gjort det på väldigt länge p.g.a. att tävlingssäsongen har varit i full gång. Tränar jag då på 1:orna så blir det lätt fel på tävling. Men nu är ju tävlingssäsongen slut och då kan vi börja öva igen. Och så bra det gick! Lite strul de första gångerna jag provade men sen satt 5 stycken och efter det 8 stycken vilket är vårt rekord. Dessutom två gånger på raken! Duktig häst! Skulle vara riktigt roligt om man fick ordning på dem under vintern. Fick även hjälp med piaffen och den var bättre än någonsin. Dakar kanske börjar förstå var han ska sätta fötterna och jag kanske också börjar lära mig =) Det är det som är svårt i Dakars utbildning. Jag har ju heller aldrig tidigare gjort dessa rörelser så vi får lära oss tillsammans. Man får tänka tillbaks ibland och försöka komma ihåg hur det var när jag fick hem honom som 4-åring. Vi fattade galopp i ett hörn, galopperade tre språng och sen bytte han bak, korsgalopp två språng och sen var vi framm vid nästa kortsida och då blev det slängtrav. Så, det har ju faktiskt hänt en hel del!

Imorgon jobbar jag hela dagen i ridsportbutiken Mustang och sen ska jag på födelsedagsmiddag hos min syster så snälla  mamma får ta någon/några hästar i lina.

Dags att sova, god natt!

Vilket väder!

Vad är det för väder vi har?! En knapp plusgrad, stora dalande snöflingor blandade med duggregn och blåst. Usch! Jag som snart ska ta mig i kragen och gå ner i stallet för att rida. Skulle gissa att hästarna inte protesterar över att få komma in idag. Det är dagar som denna som man önskar att man hade ridhus hemma. Eller i alla fall skrittavstånd till ett. Men men, det är väl bara att göra. Det brukar ju faktiskt kännas rätt okej när man väl sitter på hästryggen och har kommit igång.

Igår red jag Dakar och Sillen. Mamma tog Missy i lina. Hon brukar hjälpa mig med att longera hästarna cirka en gång i veckan. En jättebra avlastning för mig men även nyttigt för hästarna! Dakar gick riktigt bra! Det stora "problemet" med honom är att han alltid har haft tendenser till att lägga sig på i handen så fort han har fått chansen. Jag tycker dock att det har blivit mycket bättre den senaste månaden och igår gick det, som sagt, riktigt bra. Även Sillen var duktig igår. Han är i och för sig duktig för det mesta. Han är så ridbar för att bara vara tre år! Igår var det kolsvart ute, det blåste halv storm och snöregnade på tvären och Sillen bara går. Så skönt! Om han ändå kunde vara lika samarbetsvillig i stallen också. Under de senaste veckorna så har han bestämt sig för att han inte vill bli tränsad. Kör upp huvudet i luften och vägrar gapa. Han går gärna sin väg också om han står i stallgången. Otroligt tålamodskrävande!

Nej, nu är det dags. Ut i rusket!
Hej Hopp!

Blogg debut!

Nu har även jag fallit för grupptrycket och ska nu försöka mig på att blogga. Här har jag tänkte att skriva lite om vad som framför allt händer i mitt och hästarnas liv men det kan nog bli en del annat också.

Jag kan börja med att berätta att det idag kom en ny utbildninghäst till mig. Det är ett 4-årigt sto e.Danzas. Hon ska vara hos mig för utbildning och senare försäljning. Hon är otroligt söt och det lilla jag har sett av hennes gångarter i hagen så ser de mycket tjusiga ut! Ska bli roligt och spännande att se vad hon går för!

Igår kom mitt nya fina kandar! Eftersom jag har köp en ny sadel till Dakar som är brun så var jag ju bara tvungen att även köpa ett nytt kandar! Det är brunt (såklart) och rundsytt av märket Döbert. Dessutom så valde jag till ett bling-pannband med stora swarovsi stenar. Tanken är att jag bara ska använda det vid speciella tillfällen som vid tävling. Det kommer blir så snyggt! Jag får återkomma med en bild på det.

Nu ska jag snart ner i stallet och klippa Dolli, familjen Kanestads ponny. Denna familj har haft flera hästar uppstallade hos oss i mååånga år. Just nu har de två hästar och är de enda inackordeingarna hos oss. Imorgon ska jag klippa Diva som är deras andra häst. Dakar har jag redan hunnit klippa två gånger i år! Hans pålsväxt är helt otrolig. Han ser verkligen ut som en teddybjörn när han inte är klippt. När han klipptes sista gången så klippte jag även benen ner till knäna och haserna för att han blir så svettig annars. Nu ser det dock ut som att han bär "moonboots" =)

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0