Bilder

Här kommer lite bilder på Dakar. Dagens fotograf är mor min. Duger dem Elsa? :)







Dagens händelser förutom det vanliga har varit att laga staket, tömt Calles box på dyngsur bädd (han hade bajsat i vattenkoppen...) och varit på massage.

Ja jösses....

Härom dagen så började Dakars vattenkopp läcka ganska mycket och när pappa skulle fixa den och pillade på pluggen som det läckte ifrån så lossnade den. Förmodligen hade koppen frusit och då pressat proppen utåt. Behöver kanske inte gå in på detaljer men det gick i alla fall inte att sätta tillbaks den befintliga proppen. Vattnet kunde ju inte vara avstängt för länge pga. frysrisk i kylan och nöden har ingen lag så vi hämtade en gammal vinkork och stoppade in i hålet. Funkade prima! Sedan lindade mamma en massa silvertejp runt för att den skulle hållas på plats. Toppen tänkte vi, nu håller det i alla fall ett bra tag och så får vi fixa det när det blir lite varmare! Tji fick vi.... Igår kom min farbror på ett överraskningsbesök och just då så faller korken ur. Vi får stänga av vattnet igen och farbror, som har fixat en del med rörmokeri, sätts i arbete :) Efter mycket om och men så skruvas hela alltet bort från väggen för att kunna lagas lättare. Jag ville dock minnas att vi någonstans skulle ha en extra vattenkopp. Javisst! Jag hittade den i den mörkaste vrån i källaren så det vara bara att skruva upp den nygamla och koppla den till vattnet igen. Tänk vilken tur! Först kommer farbror Rolf och sedan lyckas jag hitta den andra vattenkoppen.

I förmiddags när jag kom ner i stallet och skulle mocka så märker jag att eländet frusit ihop igen! Jag kilar upp och hämtar en gammal hårtork och värmer upp koppen så att det ska tina. Det börjar så småningom sippra lite vatten och jag förstår att det är på gång att tina upp. Då börjar hårtorken brinna! Ha, ha... ja jösses! Jag som har något utav en apparat-skräck då en brödrost en gång exploderade i princip upp i ansiktet på mig. Denna gång höll jag dock huvudet kallt och rusade inte bara iväg utan kunde istället både rycka ut kontakten och slänga ut torken i snön. Det hade ju varit just snyggt om man hade bränt ner hela stallet! Men men, vattenkoppen hann tina och nu fungerar allt igen (förutom hårtorken såklart). Får se hur länge det håller i sig denna gång...

...

Vilket härligt väder! Trots att temperaturen visade -8 grader så kändes det riktigt skönt imorse :)

Elsa har varit här och hjälpt mig idag. Vi började med att rida ut på Calle och Casai. Sedan longerade jag Quinnie på banan. Elsa har även ridit Hugo och Prinsen på banan hemma. Båda stallen är mockade och fixade så nu återstår det endast en tur till ridhuset med Sillen och Dakar när mamsen kommer hem. Pappa och jag har även påbörjat saneringen av källarens sopor! Jösses var mycket det var/är! Vi kommer få åka en sväng till någon dag. Pappa är hemma denna vecka och nästa vecka har mamma sportlov och är hemma. Skönt att få lite extra hjälp och sällskap här hemma!

Årets tävlingsdebut avklarad

När termometern visar -25 grader klär familjen Carlsson på sig och drar iväg på årets tävlingsdebut. Kanske lite galet med tanke på kylan men vad fasen... det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder! :) Casai fick följa med till Heby och tävlingsdebuterade inte bara för året utan även i LA. Han kändes riktigt fin på framridningen och var alldeles lagom på hugget. Väl inne på banan så spände han till och blev ganska svårmanövrerad. Det blev en rejäl miss i den ökade galoppen då han skyggade och bytte galopp men annars flöt allt på, dock alldeles för spänt. Vi landade på knappa 59% och konstaterade bara att ytterligare rutin krävs. Men så var det ju fyra månader sen vi var ute sist. Bara att ladda om för nästa start som blir i slutet av mars!

Elsa var med och gjorde ett tappert försök att fota i det mycket mörka ridhuset.


En kanske något förskräckt Casai får sig en klapp efter avslutad ritt :)
(Notera gärna hans nya fina träns som Ove köpt till honom, stiligt!)

Programridning

Idag trotsade vi kylan (-23) och var med på en programridning som var anordnad av min hemmaklubb Wallstanäs. Det var Sillen som fick följa med och miljöträna och vi red igenom LB:2. Jag tycker att han skötte sig förhållandevis bra. Visst tittade han lite och ville inte riktigt gå ut i hörnen. Han tyckte även att det var lite läskigt när folk rörde sig på läktaren. Mycket nyttigt för honom! Han kikade runt en del medan jag red programmet men domaren struntade i det i bedömningen vilket såklart gjorde att jag fick något högre betyg än vad en riktig tävling hade givit. Vi red ihop 67% och det är jag faktiskt riktigt nöjd med! Fick en 4:a, ett par 5:or och flera 8:or. De tyckte att jag absolut skulle vara med och rida unghästklasserna som de ska ha med på tävlingen den 15 maj vilket jag kanske inte hade tänkt att göra. Nu börjar jag dock överväga att göra det ändå. Ett mål att sträva mot i alla fall :) I det hela taget är jag väldigt nöjd med min Sill idag!

Läsvärt för dressyrnördar

Carl Hedin gästbloggar för Dressyrringen och jag skrattade högt när jag läste hans senaste inlägg. Det tål att tänkas på den dagen då ens eget kür-program ska göras :)

http://dressyrringen.se/blog/star-vi-i-hissen-eller/


Putsning

Trots att jag har arbetat på Mustang och mycket väl vet hur läder ska tas omhand så är jag urkass på det. Slarvar som sjutton! Idag är jag dock stolt över mig själv då jag har smörjt (fettat in) både Sillens och Dakars sadlar + sadelgjordar!

Kan ju dela med mig av Mustangs rekommendationer för hur putsning ska gå till när man köpt nya lädervaror.

1. Fetta in lädret rikligt med ett bra fett (t.ex. Effax). Över, under och allt man kommer åt. Låt hänga ca 1/2 dygn.
2. Torka bort överflödigt fett och smörj sedan med en bra sadeltvål som skyddar (ej glycerintvål!). Jag använder Parisol och det som är bra med den är att man inte behöver använda vatten. Sadeltvålen lägger sig som en hinna utanpå lädret och skyddar. 
3. Man kan använda sadeltvålen i princip efter varje gång man har ridit men jag tycker att det räcker med ca 1 gång i veckan. Annars blir lädret så sladdrigt och kletigt. Fetta behöver man endast göra när lädret känns torrt. Beror alldeles på vad det är för läder men en riktlinje kan vara ca 4 ggr/år.

Tips! Var noga med att fetta stiglädren. Annars snor de fettet från sadeln och då får man fula märken (som mina sadlar har).

Ja, det låter ju enkelt och relativt okomplicerat. Men det är förbaskat tråkigt och jag ägnar hellre tiden i stallet åt att göra andra saker :)


            
   Läderfettet Effax              Lädertvålen Parisol

Toppenfina Sillen!

Idag har Sillen fått sig en omgång av Eric. Så bra det gick! Gårdagens tjaffs var som bortblåst och han gick verkligen kanonbra. Eric var jättenöjd och jag strålade som en sol efter passet! :) Sillen har ju varit en häst som gäna har velat krulla ihop sig ganska mycket. Därför har det varit extra viktigt att rida honom i en något högre form för att få en ärlig självbärighet och rätt takt utan att ligga på i handen eller släppa stödet helt. Eic poängterade just att det är mycket viktigt att rida hästarna i rätt arbetsform. Visst ska de även kunna gå låga och runda men inte hela tiden. Men en bra arbetsform och självbärighet så kommer även takten och gångarterna bättre. Jag rider nog alla "mina" hästar i en relativt hög form just för att uppnå detta.

Så söt!

Titta vad jag mötte när jag klev utanför köksdörren imorse när jag skulle gå till stallen och morgonfodra. Stackarn måst frysa nu när det är så kallt. Den satt och smaskade på frön som ramlat ur fågelbordet.




Ibland prövas tålamodet

Idag var Sillen en riktig gris! Han hade bestämt sig för att inte gå förbi ett hörn i ridhuset. Kan inte påstå att han var rädd utan bara tjurskallig och trotsig. Jag trodde jag skulle bli galen! Fick förbi honom flera gånger men kan inte påstå att jag direkt kom igenom det. Får ta nya tag imorgon eller hålla tummarna för att han glömt bort det då :)

Lånar ett videoklipp från Sofias blogg som jag dessvärre tycker är vansinnigt roligt. Hemska ponny och en stor eloge till ryttaren som kämpar på!!! Tur att det inte slutade så där för mig! Dessvärre gjorde det det för Elsa idag. BusPrinsen bestämde sig för att vända hemåt lite för snabbt idag och Elsa satt löst i sina termobyxor. Hon gjorde som tur var inte illa sig och landade relativt mjukt i det tjocka snötäcket. Prinsen fångades snabbt in och de kunde sedan rida vidare :) Ett steg närmare till att bli en riktigt bra ryttare Elsa! Hoppas det var ok att jag skrev om det här. Fast det var på tiden då du tydligen aldrig ramlar av annars! ;)



Vackert väder!

Idag var det ett dessto bättre väder! Strålande sol och vacker vit snö :) Jag är dock helt mörbultad i kroppen av allt skottande igår!

Jag tog några bilder imorse när vi precis hade pulsat ut med hästarna.






Sillen har doppat mulen i snön :)

Snökaos!

Ja nog blev det ett snöoväder i alla fall och vi var nog inte de enda som var insnöade imorse när vi vaknade. David traskade upp och skulle till jobbet. Halvsovande som jag var när han gick så hörde jag någonstans långt borta att han sa att det var kaos ute och att bussar och tåg var inställda. Jag vaknade sakta till liv och masade mig upp för att se om det verkligen var ett sådant kaos. Javisst var det det! David kom ingenstans med sin bil. Mamma hade inte ens klätt på sig jobbkläderna utan var redo för att gå ut och skotta. Så det var bara att klä på sig och gå ut. David kom iväg strax efter 9 (skulle egentligen ha åkt vid 6.30) och mamma blev hemma hela dagen. Elsa kom även ut och hjälpte oss med mockningen, jätteskönt! Tack för hjälpen Elsa! Nu är jag helt mörbultad i kroppen av allt skottande och pulsande! Ska bli skönt att åka hem till Tove och Björn ikväll på en god middag och bara slappa och ha trevligt!


Här har vi en skottande mamma på mogonkvisten. Mycket snö var det! 


Vårt insnöade hus :)


Mamma lät Quinnie jogga lite i lina på vändplanen på Harg.

Appropå Quinnie så måste jag säga att hon har blivit så väldigt fin i kroppen! Det kanske inte syns på bilder men i alla fall :)

Det finns för få tävlingar!

Jag verkar inte vara den enda som har reagerat på att det är väldigt dåligt med tävlingar i år. Speciellt de lite högre klasserna, dvs. MsvA och uppåt. Årets debut med Dakar verkar bli Högbo-meetinget i början av april. Känns väl kanske inte så roligt att starta säsongen med ett meeting men vad ska man göra?! Jättetråkigt tycker jag! Förr så brukade det finnas en hel drös med tävlingar i dessa klasser i Stockholmsområdet men i år kan jag inte hitta en enda...

De nya reglerna med "fört till kvarn" är väl en god tanke. Det tråkiga är dock att klasserna blir fulla på bara någon dag vilket gör att de som inte har möjlighet att sitta och titta på internet varje dag riskerar att bli utan plats. En annan sak som jag vill klaga på, nu när jag ändå håller på, är att det inte kommer ut några propositioner! Eller ja, man kan väl i alla fall meddela vilka klasser man har tänkt ha på sina tävlingar?! Som det är nu så kan man bara planera sina tävlingar fram till i slutet av mars. Detta gör att man inte kan lägga upp någon tävlingsplanering vilket är en fördel när man har flera hästar...

Nej, något måste göras!

Operation

Idag har jag och Jenny utfört en mindre operation på Dakar :) Eller nja, kanske inte riktigt... Vi har grävt ut en tagg ur hans ena framben. Märkte att han var lite tjock på ett ställe och började klämma och känna. Trodde först att jag hade dragit åt skydden han har i hagen lite för hårt så att det hade stasat sig men hittade efter en stund en taggbit som stack ut. Det var ett väldigt meck innan vi fick ut den men den var nog nästan 1 cm lång. Nu är den borta och Dakar verkar obekymrad.

Det varnas om snöoväder imorgon kväll. Onödigt tycker jag! Pappa kommer dock lagom hem på fredag för att skotta ;)

Träning

Idag har jag tränat för Eric med Dakar. Han skötte sig mycket fint och Eric tyckte åter igen att det har gått framåt. Dakar har varit/är ju en väldigt svår häst som kanske inte har utvecklats så snabbt som vi trodde och hoppades på. Det är dock roligt att det fortfarande går framåt och han är så rolig att rida, varje dag! Idag gjorde han en fin piaff ett par gånger med hjälp av Eric. Passagen har han helt och hållet förstått men piffen är lite trixigare. Det är det enda som saknas. Sen gör han faktiskt alla rörelserna :)

Katter gör som de vill

Idag hade vi besök av Quinnies ägare. Vi tog henne till ridhuset så de fick se hur hon utvecklats och även rida henne själva. Quinnie skötte sig mycket bra och ägarna verkade nöjda!

Lilla Harry (katten) har varit borta i ett par dagar och vi befarade att hans liv slutat som sin brors. Idag träffade jag dock vår hyresgäst som bor i lägenheten som berättade att Harry i princip har flyttat in hos henne. Han sitter och jamar högt utanför fönstret och slutar inte förrän hon har släppt in honom. Sen ligger han och sover i soffan och busar med hennes katter :) Ja, katter bestämmer uppenbarligen själva var de vill bo. Rami har gjort sig ordentligt hemmastad i stallet och är en duktig musjägare. Harry kommer nog bo lite hos oss och lite hos hyresgästen. Han finns ju kvar på gården i alla fall.

Är det inte en härlig sport vi håller på med?

"Bengt Fallenius, 86, håller livsgnistan vid liv med hjälp av ridning. Vid sin sida har han 20-årige valacken Wilson, som är dressyrryttaren Kristian von Krusenstiernas gamla GP-häst. Reportaget är gjort av Yvonne Åstrand, ABC och sändes i SVT den 21 januari." (Taget från www.ridsport.se)




Veterinärbesök

Idag har vår veterinär varit här och kikat på Sillens, Dakars och Prinsens tänder. Alla hästarna behövde raspas lite men det var inga stora eller konstiga saker. Vi brukar titta igenom hästarnas tänder en gång om året. Det känns bra att ha koll så att det inte blir några problem.

Han passade även på att slänga ett öga på Prinsen och han tyckte inte att vår idé om shetlandsponny/frieserkorsning var helt orimlig. Han sa dock att det är helt uteslutet att mamman är frieser och pappa shetlandsponny så det måste ha varit tvärtom. Och då kan man ju bara säga, stackars mamman....! I övrigt så tyckte han att det var en fin liten ponny av en god modell :)

Nu står de tre hästarna inne i stallet och halvsover efter tandkollen. Jag ska snart gå ner och släppa ut dem någon timme till i det fina och soliga vårvädret. Har ni hört att fåglarna har börjat sjunga?! Våren är nära!

Länge leve skritt-turerna!

Om den stora ridhusåkardagen var i söndags så var det den stora uteskrittardagen igår :) Elsa var här och hjälpte mig att mocka och få gänget utskrittade. Skritt är något som är mycket viktigt och stärkande för hästen. Om man dessutom, som jag, inte har något ridhus så får denna period av ishalka bli till att stärka hästarna främst genom skritt på hårt underlag. Det stärker senor och ligament och bidrar till hållbara hästar! Om jag inte minns fel så var det en artikel om skrittens betydelse i senaste "Ridsport Special" också. Jag tycker även att allt detta skrittande, som det faktiskt blir för min del just nu, också peppar hästen för träning. Som jag har sagt förut så går alla hästar riktigt bra just nu och alla jobbar verkligen på när de kommer till ridhuset. Jag upplever att de tycker att träningen är mycket roligare! Dessutom tycker jag själv att det är extra roligt att trimma varje häst när det inte är "vardagsmat". Så ut och skritta med er! Det gynnar både hästen och er själva! Det finns inte bara nackdelar med att inte ha ridhus :)


Vad är väl bättre än en mysig promenad med en av sina bästa vänner i solnedgången?!


RSS 2.0