Söta!


Bett-byte

Tränade för Eric igår med Dakar. Det gick väl sådär... Har ju ridit på träns under hela vintern, mycket för att när jag väl hänger in kandaret ska få mer hjälp av det. Igår red jag på kandar och fick tyvärr inte den effekt jag hade önskat. Åkte därför sedan och köpte en ny kandarstång för att experimentera lite. När vi var iväg och handlade passade vi även på att köpa ett bar nya boots, stövelputs och ett nytt termotäcke till Dakar. Pratade lite med Eric om varför Dakar hänger på så som han gör ibland. Eric sa att det nog inte finns någon logist förklaring utan han trodde att problemet sitter mellan öronen på Dakar :) Han är helt enkelt totalt okänslig i munnen och tycker att det är mer bekvämt att hänga där än att ta i lite extra. Han har den rätta formen, är mjuk i övrigt, är snabb i reaktionerna och har inga problem att sätta in bakbenen under sig.... Visst har han brister men inget som borde göra att han hänger i bettet.

Idag red jag i alla fall med den nya stången. Red "fram och tillbaka" på en grusväg. Han kändes jättefin! Om det beror på stången eller ej har jag svårt att svara på men det var mycket skönt att få en bra känsla igen!

Man blir så glad :)

Här kommer en liten "hyllning" till Casai som kändes så fin idag!  Vi gjorde inte en massa krumelurer utan det var bara känslan jag hade. Han var med och lyssnade och kändes mjuk och fin. Det är så himla roligt att rida då och man blir så glad! Det gör en grå och trist dag som denna till en toppendag :) Tove och jag brukar prata om känslan man får av att rida. Ett dåligt ridpass kan verkligen få en att må skit... Men blir sur och grinig och känner sig allmänt dålig och man blir besviken på sin häst. Ett bra pass kan istället kännas helt fantastiskt! Man blir på bra humör, allt känns bara toppen och man tycker att ens häst är det finate man har! Jag tycker dock att jag har blivit bättre på att hantera de dåliga ridpassen men visst kommer känslan fram ändå. Då gäller det att tänka tillbaka på alla de gånger det har gått bra istället!

Fick ett mail av min moster...

På ett zoo i Kalifornien fick en tiger tre ungar. Tyvärr uppstod komplikationer under dräktigheten, ungarna föddes för tidigt och överlevde inte.
Mamma Tiger återhämtade sig inte psykiskt. Veterinärerna drog slutsatsen att hon gått in i en depression när hon förlorade sin kull.
Man beslöt sig för att försöka hitta några tigerungar som hon kunde ta över, men det gick inte att uppbringa några sådana. Då valde veterinärerna att prova något nytt... Ibland kan djurmammor gå över artgränserna och ta hand om andra slags djurungar. De enda som gick att hitta var en kull smågrisar. Dessa kamouflerades till tigrar och placerades hos Mamma Tiger. Skulle de sluta som munsbitar eller....?!









Tänk om människor hade lika lätt att acceptera varandra! 
 

Migrändag

Usch, idag är det en sån där jobbig dag med migrän. Hoppas att den ger sig snart!

I fredags var vi iväg till ATG kliniken i Täby med ponnyerna för att mäta dem. Kan dra detta med "mätregler" lite snabbt för er som inte vet. Man delar in ponnyer i 4 olika kategorier, A- B- C och D-ponnyer. Både Prinsen och Hugo går under D-ponny vilket är höjden 140,1-148,0 cm. Man måste ha ett giltigt mätintyg varje år för att få tävla. Man slutmäter sin ponny vid 8 års ålder och behöver sedan inte mäta mer. Hugo och Prinsen skötte sig galant och var ganska lugna under mätningen. Bara Hugo som spände upp sig lite men inte så farligt. Resultatet blev Prinsen 144,4 cm och Hugo 147,5 cm.

Calle har börjat få springa i lina under denna vecka och verkar pigg och glad. Under nästa vecka får jag börja rida honom lite lätt också.

Denna helg har varit tävlingsfri men nästa helg drar vi iväg till Högbo i Sandviken med Dakar för att göra årets första start med honom. Ska bli spännande att se om han kan visa vinterns utveckling även på tävlingsbanan! Erfarenheten säger dock att Dakars första tävling aldrig går bra. Men en dag kanske det händer.... :)

Vilken dag!

Haha, ja herre gud vilken dag det blev!

Började morgonen som vanligt med att fodra och släppa ut hästar samt mocka Harg. Sedan åkte jag hem och mockade till Hugo och Prinsen som skulle få komma in vid lunch för att hovslagaren skulle komma. Därefter åkte jag iväg till Sigtuna och hälsohuset för att få massage av Yvonne. Fantastiskt skönt som vanligt! Eftersom jag hade migrän på gång så fick jag dricka ett pulver som heter FitLine Activize Oxyplus och som bla. vidgar blodkärlen. Superhäftigt då man fick en reaktion på en gång! Jag blev, som tydligen de flesta blir, alldeles röd i ansiktet samt fick en rodnad i nacken precis där mina värsta spänningar sitter! Den letar tydligen rätt på de ställena som är svaga. Nu är dessutom huvudvärken borta. Kan ju dock inte svära på att det var pulvret men jag ska ge det en chans i alla fall så jag köpte en burk.

Allt ganska normalt hittills.... Men på hemvägen så blir jag "invinkad" av polisen. Behöver kanske inte gå in på detaljer varför men charmig som jag är så slapp jag såklart böta ;) Fick dock inte köra vidare utan fick snällt parkera bilen vid bensinstationen och traskade hem till min vän Maria för att lösa hur jag skulle ta mig hem. Väl där så äter jag ett par smörgåsar och vi börjar prata om pulvret. Jag tyckte att Maria absolut skulle prova och det gjorde hon. Haha, vilken reaktion! Titta på hennes blogg så får ni se. Jag skrattade så mycket så jag höll på att kissa på mig. Hon såg ju inte klok ut!

Fick sedan ta min gamla skolbuss hem. Är nu hemma och har mockat klart och tagit in hästarna hemma. Mamma är snart hemma också och då ska vi åka upp till Harg och ta in hästarna där också. Jag har ju ingen bil...

När David kommer hem så ska vi försöka få hem bilen på någon sätt.

Ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig. Men en händelserik dag med en hel del skratt blev det! Hoppas att ni andra också har haft det bra!

Våren är här!

Ja det är den banne mig! Och hur vet jag det? Jo, för att:

- Termometern visar 8,7 grader kl. 8.30 på morgonen.
- Det är strålande sol!
- Fåglarna kvittrar.
- Ett par vilsna gäss har letat sig tillbaks.
- Snödropparna börjar kika fram (har tyvärr inte sett någon tussilago).
- Det är lerigt i hästarnas hagar.
- Hästarna fäller som sjutton!
- Jag klafsar runt i gummistövlar.
- Yrvakna flugor surrar i fönstren.

Därför är våren här!


Stackars Hugo har dessutom åkt på en vårförkylning. Ingen feber men allmänt trött och snorig. Försökte stoppa i honom vitlök igår men det gillade han inte :)

Njut nu riktigt mycket av vårens första dagar! Det ska i alla fall jag göra!

Gästblogginlägg nr 1: En katts äventyr!

Hej alla bloggläsare!

Jag heter Tussan och arbetar som mus- och råttjägare i stallet på Harg. Jag har förstått på Maria att årets två första tävlingar kanske inte har gått på topp så jag tänkte att jag skulle försöka hjälpa till på något sätt. Jag har planerat dagens händelse in i minsta detalj och idag gällde det!

Jag gick upp tidigt imorse och laddade men en stor mus för att orka med dagens strapatser. Strax efter lunch kom Maria och Sussie till stallet för att göra iordning Casai för dagens tävling. De verkade vara på ett gott humör och solen sken ute! Precis som planerat så kom Ove ungefär vid 14.30 och de började packa in sakerna i bilen och transporten. De öppnade sadelkammaren i transporten och hängde in sadel och träns och en massa andra prylar. Då passade jag på! Jag smet in och gömde mig bakom sadeln! När Maria kom och hängde in sporrarna så satt jag alldeles tyst så hon inte märkte mig. När hon stängde dörren förstod jag att detta skulle gå vägen!

Sedan bar det av. Jösses vad det skumpade, hoppade och lät! Mörkt var det också! Till slut stannade vi dock och gissa om Maria blev förvånad när hon öppnade dörren. "Tadaaaa!" sa jag och hon spärrade bara upp ögonen och lyfte upp mig. Sedan stoppade hon in mig i bilen och låste vilket gjorde att jag tyvärr inte kunde supportra henne så mycket som jag hade tänkt. Men jag fanns ju där som ett moraliskt stöd och tror att jag hjälpte till lite ändå.

Efter ett tag kom de tillbaks och de såg inte allt för missnöjda ut! De pratade om 63,87% och att de trodde att de nog skulle hamna strax utanför placering. Ganska bra tyckte jag!

Äntligen så åkte vi hemåt! Nu fick jag åka inne i bilen. Det var varmt och mysigt och jag kurade ner mig i Marias dunjacka. Hon satt och kliade på mig under nästan hela vägen hem. Jag försökte föra en konversation och få mer detaljer om hur tävlingen hade gått men hon bara tittade på mig och log och fortsatte klia.

Gissa om det var skönt att komma hem igen! Det har varit en spännande och annorlunda dag men.... borta bra men hemma bäst!

Många kramar från Tussan!


Här sitter jag och väntar på att Maria, Sussie och Ove ska komma tillbaka.


På väg hemåt. Spännande!

Rättelse

Jag tittade precis på resultatet från igår och jag kom faktiskt bara tre stycken utanför placering och missade sistaplatsen med endast 5 poäng! Nu blev jag genast lite mer nöjd ;) Nu ska jag ladda inför eftermiddagens start med Casai.


Sillens "tävlingsdebut"...

... gick väl ungefär som förväntat. Eller ja, det kunde ju ha gått betydligt sämre än vad det gjorde men även betydligt bättre :) Han kändes helt okej på framridningen och kikade bara lite. När vi kom in på banan så tog det tvärstopp vid X ungefär. Och där stod vi... Sillen med spetsade öron och uppspärrade ögon och jag desperat bankandes och lirkandes. Jag tänkte att "Jaha, det var det. Nu får vi gå ut igen". Vi fick startsignal utan att jag ens hade kommit upp till domaren men det var ju bara att köra. Så jag red och vi lyckades faktiskt kravla oss runt hela programmet! Dock utan att gå ända upp till domaren en enda gång, dvs. vi kortade ner banan med ungefär 5 m :) Men runt kom vi och han gjorde faktiskt allt på ungefär de rätta ställena! Jag måste väl vara nöjd över vår debut då det, som sagt, hade kunnat gå betydligt sämre. Men tävlingsmänniska som jag är så ville jag ju självklart komma hem med en rosett. Jag får väl försöka vara nöjd över vår insats ändå! Summan av kardemumman blev i alla fall 58,43% och vi hamnade faktiskt bara fyra stycken utanför placering :)


Jag var faktiskt inte så sur som det ser ut :)

SPONSOR SÖKES!

Nu har jag hittat den! Hästen i mitt liv! Jag behöver bara skaka fram 1,5 miljon först. Någon som vill sponsra?

Gästblogga?

Ja, här var det dåligt uppdaterat. Det har inte hänt så mycket spännande så jag har inte så mycket att berätta. Är det ingen som vill gästblogga?! Skicka ett mail till mig ([email protected]) med ditt inlägg så lägger jag in det här! Kom igen nu och gör det! Tove, Elsa, David, mamma, pappa, någon annan....?! :)

Hästarna jobbar på som vanligt. Alla förutom Calle som har fått en behandling i en halskota och kommer vara lite konvalescent ett tag.

I helgen vankas det tävling med Sillen och Casai. Vojne, vojne.... Var har jag givit mig in på?! Sillen är ju långt ifrån att var på topp just nu. Min teori är att han är jättekänslig vid fällning då han betedde sig exakt likadant i höstas. Man kan ju alltid skylla på något :) Men det är väl bara att göra vårt bästa. Det är ju faktiskt mest för att miljöträna honom men det skulle ju kännas bättre om han gick bra på träning!


Mamma och Dakar i kvällsolen när vi var ute på en tur i veckan.

Drömmar

Jag har alltid haft en dröm om att någon gång få bygga min alldeles egna hästanläggning! När jag var mindre så roade jag mig t.o.m. med att göra ritningar för hur själva hästdelen skulle se ut. Självklart så skulle det vara mycket exklusivt! Om jag vann mossor med miljoner så skulle jag uppfylla min dröm. Så länge så får jag hålla till godo med att titta på bilder på alldeles fantastiskt fina anläggningar :)








Hittade några bilder på hoppryttaren Jan Tops anläggning. Inte helt fel... Jisses!






Även Jan Brinks Tullstorp är ju också helt okej :)




Det är bara att drömma vidare. En dag kanske..?

...

Imorse hade mamma en ridlektion på Lilla Lundby så jag och Hugo följde med. Han var väldigt pigg men kändes jättefin! Han har verkligen utvecklats under vintern och är nu framför allt mycket lättare i handen. Han rids numera med mycket små hjälper. Roligt! Mamma och jag har annars en ganska lugn dag idag och sitter nu och slötittar lite på skidåkning. Vi ska om ett tag åka iväg till Wiggeby med Sillen och Dakar.

Igår var det ju final i melodifestivalen... Hur tänker svenska folket?! Nej, jag tycker verkligen inte att rätt låt vann! Jag tror att det dessvärre var barn upp till 15 år som stod för majoriteten av rösterna. Mina ynka fyra röster räckte tyvärr inte så långt :) Men jag säger som vår hovslagare Peppe skrev på facebook "Här är kanske något vi ska oroa oss mer för än om rätt eller fel låt vann..." och syftar då på katastrofen i Japan. Fruktansvärt!

Vår?

Nu börjar "värmen" att komma! Idag visade termometern 7,6 grader ute. Skönt! Prinsen och Hugo fick gå ut utan täcke för att kunna skrubba bort lite hår i snön och njuta i vårsolen. De verkade tycka att det var väldigt skönt! Hugo dök direkt ner i snön :) Igår hörde jag förresten koltrasten sjunga. Det är väl ett vårtecken om något?!


Hugo


Även Casai skrubbade sig när han kom ut :)

Calle och Casai fick åka med till ridhuset idag. Casai kändes riktigt fin! Han har det lite jobbigt i högersidan men idag tyckte jag att det kändes bättre. Han gjorde dessutom flera rena byten till höger vilket har varit/är lite svårt. Han byter gärna efter bak eller jämnfota. Tror dock att "alla" svårigheterna kommer ifrån att han inte är helt loss i högersidan. Imorgon händer det grejjer för Calle och Casai. Först ska de träffa hovslagaren och sedan ska de iväg till kiropraktorn. Man kommer nog inte känna igen dem på fredag ;)

Sillen

Var iväg till ridhuset med Sillen idag. Mamma slutade sent så det blev bara en häst som fick följa med :) En hel del miljöträning idag också med hundar både i ridhuset och på läktaren. I det stora hela skötte han sig riktigt bra. Mamma filmade lite och det finns ett ihoppklipp här nedanför. Tyvärr blev ljudet väldigt lågt så man får skruva upp volymen om man vill höra :) Tränar mycket på att försöka korta och samla galoppen vilket Sillen tycker är mycket jobbigt men han kämpar på! Många halter och övergångar blir det också.

Red i mina "nya" ridstövlar också. Det var ju över ett år sedan jag fick dem men har bara ridit i dem kanske fem gånger så de är fortfarande så där stela och hårda. Det känns som man har ett par benproteser och är totalt orörlig. Det positiva var att jag inte fick några skavsår idag!



Kan ju även passa på att skriva lite mer om melodifestivalen också :) Efter att han sett andrachansen i lördags så insåg jag att jag faktiskt hade missat ett avsnitt! Min nya favorit till seger är The Moniker - Oh, my God. Danny och Sara Varga får snällt flytta ner i min resultatlista :)

Sommarbete

Det känns som evigheter till sommaren men det går ju faktiskt fortare än vad man tror! I sommar kommer vi ha två hagar á ca 3 ha som vi inte kommer använda själva för bete. Därför finns det möjlighet att lämna sin häst på bete hos oss. Vi planerara att betesperioden blir 1 juni - 31 juli. Det kan eventuellt bli förlängt beroende på tillväxten i hagarna. Självklart får man använda stall och ridbanor! Daglig tillsyn ingår. Hör gärna av er i god tid om ni är intresserade så vi kan planera!







Ett försök till tävlingsplanering

Ja, jag blir ju inte klok på den här tävlingsterminen. Nu har jag suttit här en stund och försökt gå igenom de tävlingar som finns och anmält till alla jag kan. Har även försökt att skriva upp datum då anmälan öppnar till fler tävlingar. Tror jag har koll på det mesta fram tills någon gång i mitten av maj :) Sommaren ser ännu glesare ut på tävlingar i dagsläget...

Ridlektion

Hugo fick idag åka till ridhuset. Elsa red och fick lite hjälp av mig från backen. De var så duktiga! Eller ja... Elsa i alla fall :) Hugo var också jättefin men jag tycker att han var lite taskig mot Elsa emellanåt. Men så är han ju så fin och charmig ändå så man kan ju inte bli arg på honom! Åter igen fick han fina lovord från en annan i ridhuset. "Jag kan inte släppa ögonen från honom" och "Vilka gångarter!" sa hon bland annat. Jätteroligt att höra och jag kan inte förstå att ingen vill komma och provrida detta charmtroll?! Men en vacker dag så kommer nog den perfekta lilla ryttaren dyka upp till denna ponny också. Mig gör det inte så mycket att ha kvar honom ett tag till. Eller vad säger du Elsa? :)


Quinnie har åkt

Idag åkte Quinnie från oss. Vi önskar ägaren Sven lycka till!

Även lilla Anna åkte hem idag. Vi har haft ett par jättebra dagar tillsammans. Igår var vi på bio och såg Trassel. Det är tur att man får låna syskonbarnen ibland så man kan gå på tecknad film utan att behöva skämmas :) Den var verkligen bra och kan rekommenderas till andra som gillar tecknat! Mycket skratt, lite gråt, lite spänning och en massa romantik såklart!

Träning

Sillen fick sig en omgång av Eric idag. Det gick bra men han ju lite "fjantig" just nu. Han hoppar och far för en del saker och gnäggar när han är själv i ridhuset. Men det är väl bara att ta tjuren vid hornen och miljöträna honom ännu mer. Visst kan jag erkänna att det är lite jobbigt men det är ju inget som är omöjligt att träna bort. I övrigt så gick han jättebra och Eric var mycket nöjd med honom. Det kommer säkert bli bra!

Anna har ridit på Isak idag och det gick också bra :)



Här har vi en bild på knäppkatten Måns som går under smeknamnet Hitler. Mest för hans mustasch men också för att han sprider skräck hos katterna uppe på Harg :)


Melodifestival-hysteri

Jag kan erkänna att jag är en av dem som sitter klistrad framför tv:n varje lördag som melodifestivalen är. Jag tycker att det är jätteskoj och många bra låtar! Nu har alla bidragen publicerats på svt:s hemsida också så jag tänkte dela med mig av mina personliga favoriter. Jag lyckas dock aldrig träffa rätt på vinnaren och när jag gör det så kommer vi sist i den stora finalen :) Men i år hoppas jag på att Danny tar hem det hela!

Danny - In the club
http://svtplay.se/v/2318097/melodifestivalen/danny_-_in_the_club?sb,k151375,6,f,-1

Sara Varga - Spring för livet
http://svtplay.se/v/2331981/melodifestivalen/sara_varga_-_spring_for_livet?sb,k151375,4,f,-1

Linda Pritchard - Alive
http://svtplay.se/v/2340544/melodifestivalen/linda_pritchard_-_alive?sb,k151375,3,f,-1


Kanske ska skriva lite hästiga saker också :) Idag fick Sillen och Dakar följa med till ridhuset. Dakar var lite okoncentrerad så det blev mest lösgörande arbete. För att få honom riktigt lösgjord så behöver han gå i en väldigt rund form i ett varierat tempo. Det gäller att peppa upp bakbenen på honom utan att han spänner till fram. Det är det som jag tycker  fungerar bäst på honom. Då får man honom att släppa till i nacke, hals och rygg. På slutet tycker jag att han gick riktigt bra men det tog en stund. Sillen fick sig ett ordentligt miljöträningspass :) Mycket välbehövligt! Bruno höll på och "trampade" en häst i lina längs med sargen vilket gjorde att det dundrade och lät vilket såklart Sillen tyckte var konstigt/läskigt. Sedan var han bara allmänt okoncentrerad och tittig så han skyggade i hörnen och så fort något lät eller någon kom in i ridhuset eller på läktaren. En tjej kom in på läktaren och sa "Oj, blev han rädd?", "Ja, men det här är jättebra! Kan du inte stampa och hoppa lite där uppe också?!" svarade jag. Man måste ju passa på att utnyttja alla situationer då miljöträning är det som han verkligen behöver!

Ikväll kommer min brorsdotter Anna hit och ska stanna hos oss tills på torsdag kväll. Hon har sportlov och passar då på att umgås med oss och alla djuren. Vi ska nog se till så att hon får rida lite på grannponnyn Isak också.

RSS 2.0